Episodi 2

Kuruar nga STEALTH.unlimited (Ana Dzokic dhe Marc Neelen)
Përmban , TIRANASAURUS, turë e fshehtë në qytetet 1 dhe 3 Tetor dhe
Dialogjet e Tiranës tek Hotel Dajti nga 3 deri 6 Tetor

Në një përpjekje për t’ju përgjigjur në mënyrë kritike zhvillimit aktual të Tiranës - urbanizimit të egër, investimeve të shpejta të kapitalit të drejtuara nga një kontekst neoliberal – T.I.C.A.B me edicionin e këtij viti zgjerohet përtej fushës së arteve pamore në fushën e arkitekturës dhe proceseve të urbanizimit. Duke përfshirë arkitektë, artistë, aktivistë dhe gazetarë nga rajoni i Ballkanit Perëndimor dhe në kontekst më të gjerë global, EPISODI 2 ekzaminon mungesat që shkaktohen nga zhvillimi i bazuar në individualizëm dhe fitim financiar në qytetet bashkëkohore – dhe shikon tek mundësitë e qytetarëve për të kontribuar tek e ardhura e qyteteve të tyre.
Episodi përbëhet nga katër pjesë, një ekspozitë, një regjistër qytetesh me evente të rëndësishme hapsinore në një numër qytetesh në rajon, një seri bisedash mbi zhvillimet bashkëkohore në qytete dhe prodhimin e Udhëzuesit të Tiranës në Realitete Urbane Paralele – të gjitha marrin pjesë tek Hotel Dajti.

Kontribues të ekspozitës
Alterazioni Video / Laurence Bonvin / Co-plan / Deadmalls.com / Detroit Unreal Estate / Elemental / El Puente_Lab / Estudio Teddy Cruz / Bojan Fajfric / Louize Ganz and Ines Linke / Interboro / Isola Art Centre and The Office for Urban Transformation / Kartun Development Group / MAP Office / Nebojsa Milikic / Ou Ning / Leonard Qylafi / Streetfilms

Dialogjet e Tiranës tek Hotel Dajti nga 3 deri 6 Tetor
Bisedë tek Hotel DAJTI - 3 deri 6 Tetor 2009, i bashkëorganizuar me Emiliano Gandolfi:
E shtunë 3/10
19.00 Ta Marrim Qytetin në Duar – grupe civile dhe gazetari investiguese për të drejtën urbane, me Teodor Celakoski (Right to the City, Zagreb) dhe Brankica Stankovic / Miodrag Cvorovic (Insider, B92, Beograd)
E diel 4/10
17.30 Aktivizimi i Hapësirës Lokale – ndërhyrje në lagje për një angazhim social, me Nebojsa Milikic (Artist dhe aktivist për kulturën, Beograd) dhe Doina Petrescu (Atelier d'Architecture Autogérée, Paris)
20.00 Ekspozimi i Qytetit të Nesërm – Bienalet e arkitekturës si mjet për ndryshim, me Ou Ning (Shenzhen & Hong Kong Architecture Biennale) dhe Emiliano Gandolfi (11th Architecture Biennale Venice, 3rd Architecture Biennale Rotterdam)
E hënë 5/10
17.30 E Përbashkëta Urbane – politika dhe pjesëmarrje publike për qytetin përfshirës, me Emil Jurcan (Pulska grupa, Pula) / Aleksandra Kapetanovic (Expeditio, Kotor)
20.00 Çështje të shtypura – revistat e arkitekturës, strategjitë mediatike dhe qëllimet shoqërore, me Gallanti (Abitare magazine, Milan) / Maroje Mrduljas (Oris magazine, Zagreb)
E martë 6/10
17.30 Zhvendosja e Fushës së Veprimit – roli i ri për institutet e planifikimit dhe arkitekturës, me Marko Sancanin (Platforma 9.81, Zagreb) / Dritan Shutina (Co-Plan, Tirana)
20.00 Pjesëmarrje në ndërtim – vendi për fuqizimin local, me with Teddy Cruz (Estudio Teddy Cruz, San Diego) / Francisco Sanin (Syracuse University, New York - Medellin, Colombia)

Regjistër Qytetesh
me kontibut nga Belgrade, Kotor, Novi Sad, Podgorica, Prishtina, Pula, Skopje, Tiranë dhe Zagreb, nga: Besnik Aliaj / Branko Belacevic, Marko Miletic, Dubravka Sekulic, Jelena Stefanovic / Dafne Berc / Teodor Celakoski / Ulrike Franzel / Valon Germizaj / Zakilina Gligorijevic / Adelina Greca / Astrit Hajrullahu / Florina Jerliu / Aleksandra Kapetanovic / Ivan Kucina / Ilir Murseli / Oliver Musovik / Divna Pencic / Petrit Selimi / Pulska grupa / Aneta Spaseska / Borislav Vukicevic dhe të tjerë – përgatitur nga Ajdin Basic.

Regjistri i Qyteteve përmban punë dhe dokumentime nga Lorenz Aggermann, Eduard Freudmann, Can Gülcü / Sabine Bitter dhe Helmut Weber / Luise Donschen dhe Archis Interventions Prishtina / Fifth Park / First Archi Brigade / Insider B92 / Vladan Jeremic dhe Rena Rädle / Civil Initiative Muzil / Right to the City, Zagreb.

Udhëzuesi i Tiranës në Realitete Urbane Paralele
bashkëorganizuar me Universitetin Polis Tiranë, me:
Ivan Kucina (Faculty of Architecture, Belgrade) / Endrit Marku (Polis University) / Gezim Qendro (Polis University) / Miguel Robles-Duran (Cohabitation Strategies, Rotterdam) / Piet Vollaard (ArchiNed, Rotterdam) / Aleksandar Zograf (cartoonist, Pancevo) me studentë të Universitetit Polis

TIRANASAURUS – E shtunë, 3 Tetor, 10.00. Një turë e fshehtë nate në Tiranë, udhëhequr nga Marc Armengaud (AWP, France). Turi është bazuar mbi Udhëzuesin e Tiranës në Realitet Urbane Paralele.

Episodi 2 i T.I.C.A.B mundësohet pjesërisht nga Swiss Cultural Program për Ballkanin Perëndimor si pjesë e projektit “Utopitë Individuale tani dhe dikur- Pavazhdimësi e dialogut apo diçka që kemi të përbashkët?” një bashkëpunim rajonal midis SCCA/pro.ba, Sarajevo, new media center_kuda.org, Novi Sad dhe T.I.C.A – Instituti i Artit Bashkëkohor i Tiranës, Shqipëri.