Notice

ARDHJE 2014 - Motivimi i jurisë / The jury´s motivation

The jury´s motivation

The jury of the 2014 Ardhje Award was composed of Yane Calovski, artist from Skopje, Lumi Tan, curator from The Kitchen, New York, and Vincent van Gerven Oei, philosopher from Tirana. The jury would like to congratulate all the nominated artists on their critical and challenging work presented in the exhibition at Zeta Gallery. After a thorough examination of the different works and interviewing the four artists nominated for the Ardhje award, the jury arrived at the following decision.

The winner of the 2014 Ardhje Award is Pleurad Xhafa, for his critically engaged and investigative conceptual practice and uncompromising position as an artist who lends his voice to the underrepresented of society. Through his work he attends to the legacies of conceptual and documentary approaches in art, making it relevant in the landscape of contemporary art research and practice.

We hope that this award, an intensive six-week residency in New York, will be an opportunity to broaden the critical and reflexive way he has shown in his treatment of the social, political, and economic realities of Albanian society.

Read more...

CMIMI ARDHJE 2014 / Shortlist of the nominated artists for the ARDHJE Award 2014

T.I.C.A –Tirana Institute of Contemporary Art, ka kënaqësinë të shpallë listën e artistëve  të cilët do të konkurojnë për çmimin ARDHJE 2014:

 

Blerta HOCIA

Endri DANI

Klodian DEDA

Pleurad  XHAFA

 

Fituesi i ARDHJE 2014 do të përzgjidhet nga juria profesioniste e përbërë nga: Lumi Tan -Asistent kuratore pranë The Kitchen, New York, Vincent W.J. van Gerven Oei - Filozof, Organizator dhe Aktivist, i vendosur  në Tiranë dhe  Yane Calovski – Artist dhe Kurator që  jeton dhe punon në Shkup.

Juria  do të shpallë fituesin  në ceremoninë që do të  organizohet nga T.I.C.A më datë      20 Qershor 2014, në ambjentet e Galerisë ZETA.

 

Read more...

NEVER project by Armando Lulaj presented by T.I.C.A awarded with Visual Arts prize "Danish Jukniu"

Albanian Prime Minister, Mr,Edi Rama, giving the prize certificate to T.I.C.A-program coordinator Alketa Kurrizo

NEVER the project by the artist Armando LULAJ and presented by T.I.C.A at The Festival of books and Visual Arts – was awarded with the prize for Visual Arts “Danish Jukniu”.

The prize for Visual Arts is named after, Danish Jukniu (artist and professor) in respect of his contribute for the Albanian visual arts scene.

The first edition of The Festival of books and Visual Arts was held in Tirana on 23- 27 April 2014.

NEVER by Armando Lulaj.2012

 

TICA , prezantohet në Festivalin e Artit Pamor me projektin “NEVER” të artistit Armando LULAJ

 

TICA , prezantohet në Festivalin e Artit Pamor me projektin “NEVER”  të artistit Armando LULAJ

Prezantim:

Data: 26/04/2014
Ora : 19.oo
Salla: “Ballkonada”
Muzeu Historik Kombëtar
Tiranë

Thirrje për aplikim ARDHJE 2014

Ju njoftojmë, se filloi faza e pritjes së aplikimeve për pjesëmarrje në çmimin "Ardhje 2014".

Çmimi “ARDHJE” organizohet nga T.I.C.A. (Tirana Institute of Contemporary Art), në bashkëpunim me FSC-Foundation for Civil Society në New York, dhe mbështetet për herë të parë këtë vit nga Ministria e Kulturës

Të gjithë  artistët  shqiptar të cilët kanë përfunduar studimet  deri në moshën 35-vjeç, janë të ftuar të aplikojnë.

Lista e shkurtër e artistëve të përzgjedhur do të prezantojë projektet e tyre në ekspozitën e çmimit "ARDHJE 2014",  që do të hapet në muajin Qershor 2014.

Ju mund të dërgoni aplikimin  tuaj duke filluar nga data 20 Prill 2014, në:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read more...

OPEN CALL: INTERNATIONAL ART WORKSHOP 15-16 NOVEMBER 2013

OPEN CALL: INTERNATIONAL ART WORKSHOP 15-16 NOVEMBER 2013

Participatory Art as a tool for dialogue and change

Visualize the Invisible, Cooperation Projects, Strand 1.2.1, EACEA, (The Education, Audiovisual and Culture Executive Agency), European Commission 2013-2014

Co-ordinator: ArtAgent, Sweden
Co-organisers: Performing Pictures, Sweden / Croatia
Refraction Association, Albania
Media Artes, FYRO Macedonia
Specially invited for the workshop: T.I.C.A (Tirana Institute for Contemporary Art)

DATES: November 15th – 16th 2013
TIMETABLE: 10.00-16.00
VENUE: The National Historical Museum, Tirana
LANGUAGE: The workshop will be conducted in English.
APPLICATIONS AND DOCUMENTS REQUIRED:

Send your CV and Reason and motivation to take part in the workshop to:

ArtAgent e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.artagent.info www.visualizetheinvisible.com

SELECTION:
There will be a preliminary selection of maximum 5 artists from Tirana, Albania and the organisers of the workshop, ArtAgent together with Refraction Association and Performing Pictures in Co-operation with T.I.C.A art Center, will finally select a maximum of 25 artists, sociologists and curators from all countries. The decision will be announced on www.visualizetheinvisible.com on November 10th 2013

Read more...